ATATÜRK VE ZEYTİN

21-03-2023 15:19
ATATÜRK VE ZEYTİN

Zeytincilik Cumhuriyet devriminden sonra Türkiye’de en önemli tarımsal faaliyetlerden biri olmuştur.
Anadolunun tüm tarımsal faaliyetlerinde olduğu gibi zeytinciliğinde öneminin farkında olan Mustafa Kemal Atatürk, 1929 yılında Yalova Millet Çiftliğini ziyaretinde bakımsız ve verimsizleşen 400 bin ağacın gençleştirilerek verimli hale getirilmesi hakkında talimat vermiştir.

 Atatürk'ün bu talimatı üzerine, çiftlikte hızlı bir budama, gübreleme, bakım ve sulama çalışması yapılmaya başlanır. Zeytinlikler verimli duruma getirilir. Ve yine Atatürk'ün emirleriyle İtalya’dan Petrini adında bir teknik eleman getirttirilerek Bursa ilçelerindeki zeytinci köylerde kurslar açılır ve zeytin çiftçisi bilinçlendirilir. Atatürk bu çalışmaları bizzat kendisi de takip eder. Yetiştirilen genç ziraatçiler zeytin bakım , fen memuru olarak köylerde zeytin çiftçilerine on beş günlük kurslar içinde eğitirler. Kurslarda başarılı olan çiftçilere usta belgesi verilir. İlk başlarda ağaç budamaya karşı çıkan köylüler budanan ağaçlardan alınan verimin yükselmesine şahit olunca, kendi zeytin bahçelerinde budama işleminin hızlandırılması konusunda tartışmaya girecek kadar bu fikri önemsemişlerdir.

1937 yılında çekirdekten zeytin fidanı yetiştirilmesi amaçlanarak Bornova’da zeytincilik istasyonu kurulmuştur. Kuruluşunun dördüncü yılında zeytin fidanı dağıtımına başlamıştır.
 
26 Ocak 1939 tarih 3573 sayılı ‘’Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’’ ile zeytin bahçelerinin ıslahı , korunması, genişletilmesine yönelik önlemler alınmıştır. Bu kanun hazırlıkları Atatürk sağlığında ve onun öncülüğünde yapılmış fakat  kanunun çıkmasına ömrü yetmemiştir.  Atatürk’ün ölümü ardından başlattığı zeytin seferberliği bu kanunla güvence altına alınır.

Cumhuriyet devriminin çıkardığı bu kanunlar, dünyada eşi benzeri olmayan kanunlardır. Başka hiçbir ülkede yalnızca zeytin ağacı için çıkarılan özel bir kanun yoktur.
Cumhuriyet devrimlerini korumak ayrıca zeytin ağaçlarımızı da korumaktır.

Zeytin kanunu bize Mustafa Kemal Atatürk’ten miras bir kanundur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.